Sobota, 1 czerwca
Imieniny: Jakuba, Konrada
Czytających: 10886
Zalogowanych: 14
Niezalogowany
Rejestracja | Zaloguj

JELENIA GÓRA: Grillowane pyszności Pucharu Polski warte

Niedziela, 26 czerwca 2011, 8:11
Aktualizacja: Poniedziałek, 20 lipca 2020, 10:45
Autor: Agrafka
JELENIA  GÓRA: Grillowane pyszności Pucharu Polski warte
Fot. Agrafka
Mistrzowie kuchni z całej Polski zmagali się wczoraj w I Pucharze Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia, który odbył się w cieplickim Parku Norweskim. W konkursie wzięło udział 11 ekip kucharzy, którzy na grillu potrafili „wyczarować” niespotykane potrawy.

- Ponieważ w 2008 roku odszedł Maciek Kuroń, który był twórcą całej idei zawodów w Grillowaniu, stwierdziliśmy, że najwyższy czas, żeby zrobić imprezę grillową właśnie jego imienia. Mamy nadzieję, że będzie to impreza cykliczna, która stanie się wizytówką Jeleniej Góry – mówi Ewa Szlachta, koordynator projektu.

Jury profesjonalne i degustacyjne oceniało grillowane potrawy wg standardów World Barbecue Association, Światowego Stowarzyszenia Grilla. O Puchar Polski w Grillowaniu walczyli szefowie kuchni z Wrocławia, Poznania, Karpacza, Szklarskiej Poręby, Świeradowa Zdroju, Ostrowa Wielkopolskiego, a także z Jeleniej Góry.

Pierwsze miejsce, 2500 zł i I Puchar Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia wywalczyli Paweł Firlej i Piotr Lipski z Hotelu Malinowy Dwór ze Świeradowa Zdroju. II miejsce zajęli Łukasz Partyka i Tobiasz Herman z wrocławskiego Setka Baru Polski Ludowej, którzy otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 1500 zł. III miejsce zdobyła Katarzyna Kułaga i Przemysław Bąk z Hotelu Bornit ze Szklarskiej Poręby, dzięki czemu wygrali 1000 zł.

- Kucharze mieli za zadanie przygotować potrawy m.in. z filetu z kurczaka, pstrąga i karczku wieprzowego. Oceniany był wygląd potrawy, sposób serwowania, aranżacja stoiska, wybór głównego składnika oraz smak kompozycji i dodatków. W konkursie wykorzystano różne techniki, niektórzy grillowali bezpośrednio na ruszcie, i ja jestem zwolennikiem takiego sposobu, natomiast inni wykorzystywali folię aluminiową, w której potrawy wychodzą jak ugotowane – powiedział Grzegorz Kazubski, prezes Polskiego Stowarzyszenia Barbecue.

Organizator Firma SUDETY IT – STATUS ufundowała dodatkowo nagrodę publiczności dla najlepiej ocenianego przez publikę zespołu. Tytuł i statuetkę „Mistrza Grilla” oraz nagrodę finansową w wysokości 1000 złotych otrzymali Daniel Chlebny i Radosław Werymkowicz z restauracji Corte Nero, którzy uzbierali największą ilość głosów-kuponów, sprzedawanych podczas imprezy. 1738 złotych uzbieranych z głosowania zostanie przeznaczonych na cel charytatywny dla dzieci chorych na zespół downa.

Ogłoszenia

Czytaj również

Komentarze (29)

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Sonda

Z którym z autorów chcieliby Państwo spotkać się w Książnicy Karkonoskiej?

Oddanych
głosów
660
Puzyńska Katarzyna
33%
Twardoch Szczepan
32%
Żulczyk Jakub
35%
 
Głos ulicy
Ja lubię sushi, a ja wolę burgery domowe
 
Miej świadomość
Kraina Wygasłych Wulkanów w Polsce
 
Rozmowy Jelonki
Jak mówi ksiądz proboszcz: "tylko ruch nas zbawi"
 
Aktualności
Deszcz tak lał, że dach w galerii przeciekał
 
Aktualności
Zbiorowisko kropelek nad Jelenią Górą
 
Aktualności
Licytowali sztukę
 
Kultura
"Dziadek do orzechów" dopiero za pół roku, ale biletów wtedy już nie będzie
Copyright © 2002-2024 Highlander's Group